HRANA  LA RACI

Racul este un animal acvatic care adora sa traiasca in apa curata si oxigenata, unde cresc plante acvatice si mici vietuitoare acvatice care constituie hrana pentru el.

Racul manaca orice, este omnivor la fel ca si omul, prefera carnea - proteinele animale, dar si vegetatia din apa sau de pe malurile lacurlor sau raurilor unde traiée - proteinele vegetale, dar nu se da la oparte de la un ospat cu an i male moarte, fie pesti sau moluste, eliminand astfel posibilitatea de infectare a apei, din habitatul sau, iar pentru acest fapt este denumit "doctorul apelor"

.

Acesta hrana se La aduga mineralele ce le gaseste in malul de la fundul lacului care este digerat atunci canda apa nu exista suficiente proteine ​​animale si vegetale, in peroada noiembrie - decembrie - ... martie - aprilie - mai, care ii asigur a dezvoltarea , dar poate sa consume acuste substante continent in mal in perioada de schimbare a ca rcasei , candles are mvo mult calciu, potasiu etc ...

Racul creste in sistem natural, lacuri, rauri, fara actiunea, interventia omului, in acvaristica si diferite sisteme tehnologice, intensiv si super intensiv, la interventia omului.

 

Vom prezenta in prima etapa, hrana naturala,   pentru racii ce se gaseste in apele dulci, componenta ei:

- vegetatie acvatica si de pe maluri;

- microorganisme luate din apa, prin respiratie, trecerea apei prin branhii, in vederea obtinerii ox i genului, opreste micile organisme, pesti, broaste, rame, viermi etc ... si animale moarte. 

Analizam CEEA ce Daca am prezentat mai sus, o avem a prima concluzie "Hrana fol osi ta de este variata of rac, si este influientata de temperatura apei, de gradul de absorbtie a oxigenului dizolvat, a tipurilor de vegetatie acvatica, a anotimpurilor."

Se intampla foarte des ca in perioada de primavara, cand incep sa inverzesca pomii, sau chiar mai tarziu, in iunie, octombrie, cand nu exista vegetatie in lacuri sau rauri, din cauza tempraturilor scazute, raci care se hranesc NUMAI noaptea, in regim natural , parasesc apa, urca pe maluri, cauta vegetatie, drumul poate sa fie lung si de cateva sute de metrii - 200 m - max. 300 m. Se intampla mai ales in noptile cu multa umiditate - ploioase, si il putem gasii in copaci mancad frunze, sau pe drum mancand iarba.

Daca cineva doreste sa cresca raci in lacuri sau rauri, pe anumite suprafete, le recomand ca hrana pentru ei, sa utilizeze:

- proteine ​​animala - deseuri de la fabricile de mezeluri sau abatoare, in stare proaspata, tocate marunt, lapte praf, rame de balegar, viernusi, balegar de vite, resturi de la pestii industrializati,   etc ..

- proteina vegetale - mamaligi facute din malai , faina de grau, cu diferite granulatii, strot de floarea soarelui, strot de sfecla de zahar sau furajera, fan uscat si macinat, frunze de salata, varza, conopida, morcovi fierti, cartofi fgierti, in anumite cantitati si retete, astfel incant sa nu se infecteze a p a in a c c er te racul , etc ......

- antibiotice si vitamine in diferite proportii si combinatii, pentru a asigura un cadru optim de crestere pentru raci.

Exista un alt tip de hrana folisita la cresterea racilor in acvarii - de placere. Hrana poate fi r tificiala, pregatita dupa anumite retete de catre firme specializate, este in special o hrana uscata, si se cumpara, dar se poate pregatii, in bucuta r ia acavristului, o hrana proaspata, uscata, fol osi nd diferite preparate.

Un exemplu care circula pe internet, o reteta care are in componenta - ficat de vita, cu ulei de peste, proteine ​​vegetale, etc ...

Racul fiind omnivor, poate fi hranit cu aceeasi hrana pe care o manaca un om, dar trebuie sa fim atenti in a utiliza cantitatile normale, circa 2% din greutatea lui / zi, altfel putem sa schimbam caracteristicile fizico- chimice ale apei, eliminand in primul rand o parte din oxigenul dizolvat, care aduce un mare stress racului.

Pentru acvatoristi eu recomand sa se folosesca in anumite proportii:

- proteina animala, faina de peste, lapte praf, rame, virmusi etc ...

- proteina vegetala, faina de malai, de grau, frunze proaspete de salata, varza, morcovi fierti, cartofi fierti etc ...

- antibioatice si vitamine in perioada de moolting, cand isi schimba carapacea.

Vom revenii pentru a va prezenta tipurile de hrana in alte sisteme tehnologice de crestere a racilor.

 

AUTOR,

TUDOR CORNELIU

 

 

NIKOLAEV - UCRAINA

Задать вопрос / PUNE O INTREBARE
1000 максимум символов