Multa lume cunoaste ca racul este un animal acvatic , care are o carne foarte gustoasa . A fost folosit cu mare succes in mai toate bucatariile vechilor , poate si noilor , regalitati , dar faima cea mai mare a avut-o in perioada regalista franceza , pe vremea Ludovicilor .
Este interesant de stiut ca in aceea perioada racul era considerat de rang regesc si era interzis a se consuma de populatie .
Exlicatia pe care am gasit-o in documentele vremii se refra la culoarea albastra a sangelui de rac , la fel cum pretindeau regii ca au sangele in epoca respectiva .
Racul nu are sange , dar are un lichid limfatic , incolor care joaca rol de sange si care in contact cu aerul se coloreaza in albastru .
Cu timpul a inceput sa apara si in bucatariile altor state in retete copiate de la francezi sau inventate de bucatarii vremii .
Acum in Europa , racul apare foarte des in bucatariile din Franta , Spania , Anglia , Suedia , Norvegia … in Asia , Japonia , China , Vitnam , Corea …., iar pe conbtinentele Australian si American este apreciat , de la sud la nord si de la est la vest .
Racul creste foarte greu , in zonele din Europa , si mai repejor in Australia si America , iar de cativa ani se gasesc ferme de raci din acesta categorie si in Japonia si China .
Racul are nevoie de conditii speciale de trai , o apa curata , cu salinitate mica , bogata in minerale , in special Calciu, Potasiu , Fer, temperatura optima , etc.. iar in apa trebuie sa fie dizolvata o cantitate destul de mare de oxigen .
Impreuna cu pestii , racul a devenit o componenta principala in agronomia moderna , in sectorul de acvacultura , unde , ca ex. , UE , finanateaza programe masive , de sisteme bio , in care sunt incluse si activitatile din acvacultura , cu mentiunea de ameliorare si imbunatatire a conditiilor de mediu de ecosistem ale zonelor respective .
De ce se fac aceste eforturi , pentru ca prin acvacultura , prin tehnologiile de crestere a animalelor acvatice , fermierul poate si trebuie sa ajute sau sa schimbe daca este cazul, mediul si sistemele eco . Acvacultura este un segment care desi are o vechime de mii de ani , de cand este cunoscuta , in actuala Europa , de abia de cativa ani s-a pus accentul pe dezvolatrea ei rapida urmarindu-se trei scopuri principale :
1 . Ameliorarea si schimbarea mediului , de crestere a animalelor acvatice , prin tehnologiile bio – in acavacultura ;
2. Influientarea in mod pozitiv a stabilitatii fortei de munca pe zone geografice , reducand in parte migratia ei ;
3. Oferirea unei alte surse de hrana populatiei care sa fie 100% bio , fara nici-o interventie a substantelor chimice in alimente .
Totul este fruomos si intentiile sunt bune , dar partea economica a cercetat-o cineva ?
Este demonstrat prin analize ale pietei de desfacere a raculuii viu , dar si al carnii de rac congelate , ca cererea este incontinua crestere si ca valorile de achizitii ale racului sunt mari si foaret mari ele avnd un sens accedent in ultimii 7 ani .
Exeplu cel ami elocvent :
In 2012 , cand am finalizat lucrarea “ FERMA DE RACI “ , am avut curiozitatea sa vad care sunt preturile de en-gross la o piata de renume din Europa , “Bursa de peste “ de la Paris .
Raci specia Euro/kg
2012 2016
pret rac viu ASTACUS ASTACUS 12 25
“ red craw Austarlian – American 8 10
pret rac congelat ASTACUS 8 18
RED CRAW 5 8
Aceste diferente de pret , intre ani , ne arata ca piata este foarte mobila in acest sens , si un adevar de necontestat CEREREA ESTE MAI MARE CA OFERTA .
In aceste conditii , si folosin aceste date , rezulta ca premizele unei inceperi a afacerii in sistemul acvacultura , in speta cresterea racilor , este o afacere care , facuta cu profesionalism , si ascultand safturile specialistilor , poate sa fie o nisa majora in bisnisul regional su statal .
Folosind aceste premise este bine daca la niveluri regionale sau guvernamentale se initiaza programe de acvacultura , individuale sa pe colectivitati , de ajutarea cetatenilor care doresc sa inceapa acesta activiate sau doresc sa dezvolte activitatea actuala de crseterea pestilor , prin cresterea racilor .
Pietele de desfacere sunt mari si cum cerearea este mai mare ca oferta , startul intr-o astfel de afacere este garantata .
Trebuie sa retinem ca numai cu tehnologii de crestere a racilor , noi , moderne , unde priveaza sistemele bio ,cei ce vor incepe aceasta afacere , vor avea deschise poartile catre subventii sau fonduri la niveluri natioanle sau europene , prin UE.
Ce trebuie sa ne bucure , este ca racul ATACUS – ASTACUS , care predomina zona noastra geografica , are o cota buna de piata si o cerere mare .
CONCLUZII
Suntem intr-o perioada in care subvenbtiile in acvacultura sunt mari , si tehnologiile de crestere a racului sunt diversificate .
Suntem in posesia unor daruri date de Dumnezeu pe pamant , lacurile , raurile ,etc.. ape dulci , in care putem , fara mari eforturi finaciare , sa incepem acesta activitate .
Va pezint cateva date despre aceasta afacere .
SISTEM CLASIC = se por folosii lacuri , canale de irigatii , rauri , oiazuri , lacuri artificiale etc.. unde investitiile de incepere a activiatilor de crsetere raci incep de la 800 – 1000 euro/ha , si pot ajunge la 50.000 300.000 euro/ha, acolo unde se vrea forme intensive ale tehnologiilor , deci nu clasice ;
SISTEM INTENSIV = sunt necesare spatii inchise sau deschise pe anumite perioade de an , cu surse energetice , electriciate ,gaze , … , apoi surse de apa , canalizare , drumuri de acces , sisteme si instalatii de circulare a apei sau de recirculare a ei tip – RAS , etc… unde valorile de investitii pleaca de la min. 200.000 euro si ajung la peste 2.000.000 euro , pentru productii mari si foarte mari pe ciclu de crestere a racilor .
Va recomand sa luati legatura cu un specialist care sa va acorde consultanta in prima faza , daca sunteti la inceput , apoi , sa va intocmeasca un Studiu de Fezabilitate , Plan de Afaceri , Plan de Buget , Program de fabricatie , Proiect de executie pentru dotarile si amplasamntul tehnologic , etc...
Ar fi foarte bine daca ati urma acesti pasi , ei va vor ajuta sa intelegeti afacerea , ex. : in planul de afaceri gasiti cum trebuie facuta investitia , cum se lucreaza , care sunt valorile ce trebuiesc folosite pe parcursul afacerii , ce planuri de dezvoltare aveti , perioade ,. ani , in care va puteti marii afacerea , ce modificari economice sau legislative va pot influienta afacerea pe viitor , ce trebuie sa faceti in acel context , etc……. ca in final sa aveti activitatea fara opriri si ocolisuri .
TUDOR CORNELIU
NIKOLAEV – UCRAINA 2017