Multa lume cunoaste ca racul este un animal acvatic , care are o carne foarte gustoasa . A fost folosit cu mare succes in mai toate bucatariile vechilor , poate si noilor , regalitati , dar faima cea mai mare a avut-o in perioada regalista franceza , pe vremea  Ludovicilor .

Este interesant de stiut ca in aceea perioada racul era considerat de rang regesc si era interzis a se consuma de populatie .

Exlicatia pe care am gasit-o in documentele vremii se refra la culoarea albastra a sangelui de rac , la fel cum pretindeau regii ca au sangele in epoca respectiva .

Racul nu are sange , dar are un lichid limfatic , incolor care joaca rol de sange si care in contact cu aerul se coloreaza in albastru .

Cu timpul a inceput sa apara si in bucatariile altor state in retete copiate de la francezi sau inventate de bucatarii vremii .

Acum in Europa , racul apare foarte des in bucatariile din Franta , Spania , Anglia , Suedia , Norvegia … in Asia , Japonia , China , Vitnam , Corea …., iar pe conbtinentele Australian si  American este apreciat , de la sud la nord si de la est la vest .

Racul creste foarte greu , in zonele din Europa , si mai repejor in Australia si America , iar de cativa ani se gasesc ferme de raci din acesta categorie si in Japonia si China .

Racul are nevoie de conditii speciale de trai , o apa curata , cu salinitate mica , bogata in minerale , in special Calciu, Potasiu , Fer,  temperatura optima ,  etc.. iar in apa trebuie sa fie dizolvata o cantitate destul de mare de oxigen .

Impreuna  cu pestii , racul a devenit o componenta principala in agronomia moderna , in sectorul de acvacultura , unde , ca ex. , UE , finanateaza programe masive , de sisteme bio , in care  sunt incluse si activitatile din acvacultura , cu mentiunea de ameliorare si imbunatatire a conditiilor de mediu de ecosistem ale zonelor respective .

De ce se fac aceste eforturi , pentru ca prin acvacultura , prin tehnologiile de crestere a animalelor acvatice , fermierul poate si trebuie sa ajute sau sa schimbe daca este cazul, mediul si sistemele eco . Acvacultura este un segment care desi are o vechime de mii de ani , de cand este cunoscuta , in actuala Europa , de abia de cativa ani s-a pus accentul pe dezvolatrea ei rapida urmarindu-se trei scopuri principale :

 1 .  Ameliorarea si schimbarea mediului , de crestere a animalelor acvatice  , prin tehnologiile bio – in acavacultura ;

2.   Influientarea in mod pozitiv a stabilitatii fortei de munca pe zone geografice , reducand in parte migratia ei ;

3.   Oferirea unei alte surse de hrana populatiei care sa fie 100% bio , fara nici-o interventie a substantelor chimice in alimente .

Totul este fruomos si intentiile sunt bune , dar partea economica a cercetat-o cineva ?

Este demonstrat prin analize ale pietei de desfacere a raculuii viu , dar si al carnii de rac congelate , ca cererea este incontinua crestere si ca valorile de achizitii ale racului sunt mari si foaret mari ele avnd un sens accedent in ultimii 7 ani .

Exeplu cel ami elocvent :

In 2012 , cand am finalizat lucrarea “ FERMA DE RACI “ , am avut curiozitatea sa vad care sunt preturile de en-gross la o piata de renume din Europa , “Bursa de peste “ de la Paris  .

 

Raci                        specia                                              Euro/kg       

                                                                               2012               2016

pret rac viu     ASTACUS ASTACUS                        12                    25

      “                red craw Austarlian – American        8                     10

 

pret rac congelat    ASTACUS                                   8                     18                              

                               RED CRAW                                 5                       8

 

Aceste diferente de pret , intre ani , ne arata ca piata este foarte mobila in acest sens , si un adevar de necontestat  CEREREA   ESTE MAI MARE CA OFERTA  .

 In aceste conditii , si folosin aceste date , rezulta ca premizele unei inceperi a afacerii in sistemul acvacultura , in speta cresterea racilor , este o afacere care , facuta cu profesionalism , si ascultand safturile specialistilor , poate sa fie o nisa majora in bisnisul  regional su statal .

Folosind aceste premise este bine daca la niveluri regionale sau guvernamentale se initiaza programe de acvacultura , individuale sa pe colectivitati , de ajutarea cetatenilor care doresc sa inceapa acesta activiate sau doresc sa  dezvolte activitatea actuala de crseterea pestilor , prin cresterea racilor .

Pietele de desfacere sunt mari si cum cerearea este mai mare ca oferta , startul intr-o astfel de afacere este garantata .

Trebuie sa retinem ca numai cu tehnologii de crestere a racilor , noi , moderne , unde priveaza sistemele bio ,cei ce vor incepe aceasta afacere , vor avea deschise poartile catre subventii sau fonduri la niveluri natioanle sau europene , prin UE.

Ce trebuie sa ne bucure , este ca racul ATACUS – ASTACUS , care predomina zona noastra geografica , are o cota buna de piata si o cerere mare .

 

 CONCLUZII

 

Suntem intr-o perioada in care subvenbtiile in acvacultura sunt mari , si tehnologiile de crestere a racului sunt diversificate .

Suntem in posesia unor daruri date de Dumnezeu pe pamant , lacurile , raurile ,etc.. ape dulci , in care putem , fara mari eforturi finaciare , sa incepem acesta activitate .

 Va pezint cateva date despre aceasta afacere .

 SISTEM CLASIC = se por folosii lacuri , canale de irigatii , rauri , oiazuri , lacuri artificiale  etc.. unde investitiile de incepere a activiatilor de crsetere raci  incep de la 800 – 1000 euro/ha , si pot ajunge la 50.000 300.000 euro/ha, acolo unde se vrea forme intensive ale tehnologiilor , deci nu clasice ;

 SISTEM INTENSIV = sunt necesare spatii inchise sau deschise pe anumite perioade de an , cu surse energetice , electriciate  ,gaze , … , apoi surse  de apa , canalizare , drumuri de acces , sisteme si instalatii de circulare a apei sau de recirculare a ei tip – RAS , etc… unde valorile de investitii pleaca de la min. 200.000 euro si ajung la peste 2.000.000 euro , pentru productii mari si foarte mari pe ciclu de crestere a racilor .

 Va recomand sa luati legatura cu un specialist care sa va acorde consultanta in prima faza , daca sunteti la inceput , apoi , sa va intocmeasca un Studiu de Fezabilitate ,  Plan de Afaceri , Plan de Buget , Program de fabricatie , Proiect de executie pentru dotarile si amplasamntul tehnologic , etc...

  Ar fi foarte bine daca ati urma acesti pasi , ei va vor ajuta sa intelegeti afacerea , ex. : in planul de afaceri gasiti cum trebuie facuta investitia , cum se lucreaza , care sunt valorile ce  trebuiesc folosite pe parcursul afacerii , ce planuri de dezvoltare aveti , perioade ,. ani , in care va puteti marii afacerea , ce modificari economice sau legislative va pot influienta afacerea pe viitor , ce trebuie sa faceti in acel context , etc……. ca in final sa aveti activitatea fara opriri si ocolisuri .

 

TUDOR  CORNELIU

 

NIKOLAEV – UCRAINA  2017

Задать вопрос / PUNE O INTREBARE
1000 максимум символов