In multe din articolele mele , am prezentat oportunitatea de a dezvolta o afacere de cresterea racilor , in ferme individuale, sau colective .

Racul ce domina zona de sud – est si est a Europei este Astacus Astacus , foarte apreciat pe piata mondiala , apreciere ce se concretizeaza prin cresterea sistemetica a pretului pe kg de rac viu , in fiecare an .

Daca in 2012 Bursa de peste de la Paris , avea pentru vanzare en – gross pretul de 12 euro/kg rac viu , in 11 septembrie 2016 , pretul a fost de 25 euro/kg rac viu .

Aceasta crestere spectaculoasa , desfasurata pe parcusul a 5 ani ,  arata clar ca cererea este foarte mare si oferta mica .

De aici si oportunitatea de  a crea ferme de cresterea racilor , in lacuri si bazine , in sisteme clasice sau intensive .

Multi se intereseaza de racul australian , care “ creste mai reprede “ si care se vinde usor .

Domnilor , cati dintre noi stiu ce este acela un rac , in sensul de al creste , de a cunoaste toate dorintele lui culinare , mediul de viata , temperaturi , reproducere etc…

Daca este usor sa fabrici un produs din metal , dupa un desen dat , a creste un animal acvatic , viu , in conditii optime este Foarte Greu , si dificil .

Mai dificil este ca nimeni nu va va da o tehnologie clara cu etape de crestere a racului , indiferent ca este Astacus sau australian , cantitati de hrana , tipuri de hrana , concentratii de proteine , vitamine, antibiotice , temperaturi ,etc….

In acest caz , va intreb , “ Cine este in avantaj , cel ce crestee racul autohton Astacus – Astacus , sau cel ce incearca sa cresca racul australian ? “

La aceesi Bursa de peste de la Paris , in 2012 pretul de rac viu australian – american era de 8 euro/kg , iar in 2016 de 10 euro/kg .

Incerc acum sa va arat , care sunt de fapt diferentele reale de tehnologie , fara sa intru in amanunte , intre cresterea celor doua specii de raci :

 

CONDITII DE MEDIU   U/M     ASTACUS – ASTACUS    RACUL AUSTRALIAN

 

temperatura apa                      grade C        max.    17 – 19                             27 – 32

temperatura mediu                                     max.         19                                     32

ph  apa                                                                     5,2 – 8,5                          7,8 – 8,9

consum hrana              % din greutate /rac                    2%                                5 – 8% 

calitate apei             oxigen dizolvat  mg/l                 2 – 4                                6 – 8

                               sare dizolvata in apa mg/l             1 – 1,5                             2 – 6

                                    calciu    mg/l                              4                                        8

 

Documente  necesare                                legislatie interna          aprobare minister eco.med.

                                                                                                       Pentru import si productie

 

Rata de crestere                 ani    

                                        clasic in lac                             4 – 4,5                              1

                                        bazine                                      2 – 2,5                              1 

                                    

Daca analizam datele prezentate , ne putem da seama usor ca la racul australian , chiar daca are o crestere semnificativ mai mare fata de racul autohton , conditiile de crestere , in general , sunt mult mai costisitoare si necesita un capital mare .

 Valoarea lui de piata este de 2 ori si ceva , mai mica decat a racului Astacus , 

care in sistem intensiv se apropie de o rata de crestere de 100% .

Nu am analizat in acesta prezentare faptul ca racul australian este interzis in multe tari din Europa, a se creste in lacuri sau rauri , stiut find ca este un criminal inascut cu pofta mare de hrana si digera toata fauna si vegetatia din apele ce le populeaza . Este un INVADATOR , devorator de alte specii in special puiet , si multe legislatii europene au norme speciale pentru  tehnologiile de crestere a acestui rac cu picioare rosii , dar si pentru alte specii de raci australieni sau americani .

Dupa analize speciale care dureaza si peste 2 ani,  se pot da  aprobari de cresterea a acestui rac australian in conditii extreme de securitatae , conditia principala este ca acesta sa nu ajunga sub nici-o forma in lacurile sau raurile din zonele geografice langa care se infiinteaza ferma . 

Ceea ce trebuie sa stiti este ca daca se inampla asa ceva , platile amenzilor sunt uriase si pedepse cu lipsire de libertate .

Astea sunt o parte din conditiile UE , norme de crestere animale acvatice .

In ROMANIA , exista o CARTE ROSIE , editata de Ministerul Mediului si Ecositemului …. , in care sunt prezentatae speciile de animale , terestre , acvatice etc… care se pot vana , pescuii etc..

Racul  autohton , ASTACUS- ASTACUS ,  ESTE INTERZIS A SE VANA , CAPTURA , SAU FOLOSII ORICE MIJLOACE DE PRINDERE , DIN MEDIUL NATURAL .

Desi exista , eu nu am cunostinta sa se fi aplicat acesta lege .

Asa ca pe piata exista raci autohtoni, care au varsta de  2 – 2,5 ani , se vand cu preturi mari , dar in asemena conditii in 4 – 5 ani , racul va disparea din apele naturale  , motivul =  nu are timp sa ajunga la maturitate sa depuna icrele , si deci dispare reproducerea , deoarece dupa 5 ani la masculi si min. 3,5 ani la femele , sunt apti pentru reproducere , dar asta nu-i intereseaza pe braconieri .

Revenind la raul australian , va pot spune ca,  ce se scrie pe net despre modul lui de crestere si greutate si…. este cate odata fals , si asta pentru ca se fac traduceri , interpretate , care nu respecta adevarul , sau se practyica intentionat dezinformarea , avand alte scopuri , in mod sigur materiale .

Un exmplu , un mascul de rac australian , ajunge la maturitatea sexula dupa 9 – 12 luni , iar o femela dupa 6 – 9 luni, traind intr-un mediu in care toate conditiile de viata si harna sunt normale.

Pe net veti gasii ca se pot reproduce de 3 – 4 ori pe an , ca pot face 600 – 800 de icre la o femela / an , ca…. dupa 9 luni va vindeti racii si aveti profit .

FALS  !!!!!!

Realitatea este ca trebuie sa fie investiti foarte multi bani pe tehnologiile de crestere a racului australian ,care nu se gasesc de cumparat , sau care nu sunt intotdeauna complecte ,  iar sistemele de recirculare si filtratre a apei RAS sau instalatiile de incalzire a apei pentru a oferii o temperatura constanta de 27 – 29 grade ,  pentru reproducere 30 – 32 grade , sunt costisitoare si implica multe cunostinte tehnologice , iar spatiile de crestere sunt de 4 – 5 ori mai mari ca la racul autohton .

 

Au aparut PROIECTE DE FERMA DE RACI AUSTRALIENI ,si PALNURI DE AFACERI , care nu respecta tehnologiile de crestere , sunt niste proiecte tip , prezentate ca POSIBILE  de infiintat in anii 1980 – 1990 , dar care nu s-au finalizat .

Acest tip de proiecte , daca nu stii nimic despre tehnologiile de crestere raci australieni , in AMNUNT- DETALIAT  SI CORECT , nu va vor fi de folos.

Un alt argument care trebuie sa fie luat in considerare este piata de desfacere , care poate fi la inetrn sau la extern .

Poate ca la intern , acesta specie , de rcai australieni , poate fi vanduta  la restaurante , supermarcheturi etc… , dar nu cunosc care sunt sansele sa fie exportate , doarece valoarea de export este mica .

Daca pe piata de en-gross din Paris , racul asutralian si american este coatat la 10-12 euro/kg viu ,en-gros ,  cat poate sa coste aici , preluat de o firma straina , transportat si vandut pe piata vestica ?  Cred ca mai putin de 6 euro/kg ,en-gross, in acest caz , nu cred ca va scoateti investitia in mai putin de 5 – 7 ani, in cel mai fericit caz.

Daca cresteti raci autohtoni ASTACUS – ASTACUS , puteti sa faceti rost mai usor de documentatiile tehnice , inclusiv de tehnologii si proiecte , si nu aveti nevoie de aprobari speciale pentru a introduce in tara cultura de raci australieni .

Puteti sa obtineti date tehnice  sau indrumari de le specialisti , si va pot excorta in viitoarea afacere , iar investitia se poate intoarce in 3-4 ani , si asta pentru ca  NOBLE ASTACUS , cum este stiut pe piata vestica racul nostru , are un pret en-gorss de , 25 de euro/kg viu .

 

Daca aveti intrebari , nelamuriri , sau doriti sa incepeti o afacere de crestere raci, va rog sa-mi scrieti la adresele de email de mai jos . 

TUDOR  CORNELIU

 Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 www.raki-tudor.com                             

   NIKOLAEV  - UKRAINA

   22 . 10.  2017

 

Задать вопрос / PUNE O INTREBARE
1000 максимум символов