- SITUATIA GEOGRAFICA – cantitatile de apa repartitia geografica ;

In republica MOLDOVA acumulările naturale de apă ocupă în republică numai 62,2 km² şi au un volum de 200−220 milioane de m³. Încă 250 km² revin lacurilor de acumulare artificiale, care alcătuiesc aproape 800 milioane de m³ de apă. Întreaga suprafaţă de apă ocupă nu mai mult de 1 % din teritoriu.

În Moldova sînt puţine artere fluviale mari, care au un debit mare, în schimb printre ele, sînt foarte multe rîuri medii şi mici. De aceea, reţeaua fluvială aminteşte un copac cu o ramificaţie deasă şi complicată. În componenţa reţelei fluviale sînt 3085 rîuri care curg permanent şi temporar; dintre ele numai 240 au lungimea ce nu depăşeşte 10 km şi doar opt rîuri — Nistru, Prut, Răut, Ichel, Bîc, Botna, Iaplug şi Cogîlnic, care au mai mult de 100 km.

 

In Raportul privind sărăcia în Republica Moldova 2016,, include trei axe de studiu de analiză: raportul privind „Reducerea sărăciei şi prosperitatea partajată în Moldova: Progrese și perspective", care explorează tendinţele şi factorii determinanţi în domeniul sărăciei şi prosperităţii împărtăşite şi studiile complementare „Piaţa muncii în Republica Moldova” şi „Transformarea structurală a exploataţiilor agricole mici din Republica Moldova: implicaţii pentru reducerea sărăciei şi prosperitatea împărtăşită". Studiul privind piaţa muncii include o analiză detaliată a principalelor provocări privind cererea şi oferta pe piaţa muncii din Republica Moldova, iar analiza transformării structurale se axează pe sectorul agricol şi considerarea potenţialului acestuia în calitate de factor de progres.

Recomandările propuse în cadrul studiilor includ consolidarea pieţii interne a muncii, abordarea corupției în mediul de afaceri, dezvoltarea activităţilor agricole și non-agricole în mediul rural, şi îmbunătățirea acoperirii sistemului de asigurări sociale și alocațiilor pentru încălzire.

"Consolidarea mijloacelor de existență ale micilor agricultori este extrem de importantă, deoarece sectorul agricol asigură în continuare 30 la sută din ocuparea forței de muncă, iar alți 24 la sută fiind angajați în activităţi agricole de mică intensitate", a menționat Dl Alex Kremer, Director de ţară pentru Moldova. "Deoarece majoritatea micilor fermieri nu sunt antrenaţi în activităţi comerciale, atunci urbanizarea, conectivitatea și angajarea în muncă în afara gospodăriilor agricole reprezintă cele mai bune opţiuni de ieşire din sărăcie."

( din Raportul privind saracia in rep. Moldova )

- doar 33% din populatia tarii lucreaza in agricultura . Nu am gasit in statistici de evidenta a fortei de munca , numarul de agricultori , care se lucreaza in acvacultura. Daca nu este consemnat ,undeva, insemna ca numarul este foarte mic si irelevant pentru o analiza statistica . Asta este o problema , care trebuie sa atraga atentia guvernantilor .

De ce amintesc acest fapt , daca se analizeaza ultimele directive europene si

proiectele ce se vor dezvolta in perioada 2018- 2022, se observa ca exista multe programe despre acvacultura si in mod special despre productia bio , la toate categoriile de activitati agricole , garantia unei hrane optime pentru sanatatea cetatenilor europeni. Nu intru in detalii cu denumiri de proiecte europene , acum , important este ca Republica Moldova este parte a sistemului de calitate bio , pe care fiecare tara europeana are obligataia de a le pune in practica , bineinteles in perioade de timp diferite in functie de puterea economica a fiecareia .

ex.:

 

PROGRAMUL HORIZON-2020 AL UNIUNII EUROPENE

Granturi / Subvenții

Aplicare online

...

Uniunea Europeană

 

80,0 mln

 

Pentru fiecare tara europeana notiunea de SPATIU RURAL , insemana altceva , dar in general sunt cam aceleasi .

 

Astfel, în Franţa acesta este considerat teritoriul unde predomină producţia agricolă. În Belgia se consideră că spaţiul rural reprezintă teritoriul cultivat de om şi având un anumit gen de peisaj. În Germania sunt referite la spaţiile rurale toate spaţiile ce se găsesc în afara zonelor de mare densitate, iar în SUA criteriul de bază pentru referire la spaţiul rural îl constituie ponderea populaţiei agricole. Conform definiţiei agricole date de Recomandarea nr. 1296/1996 a Adunării Parlamentare a ConsiliuluiEuropei cu privire laCarta Europeană a SpaţiuluiRural,spaţiulrural cuprindeo zonă interioară sau de coastă ce include satele şi oraşele mici, în care majoritatea părţii terenului este utilizat pentru:

a) agricultură, silvicultură, acvacultură şi pescuit;

b) activităţile economice şi culturale ale locuitorilor acestor zone;

c) amenajărilor de zone neurbane pentru timpul liber şi distracţii (sau de rezervaţii naturale); d) alte folosinţe (cu excepţia celor de locuit) ( prelut din site MOLDOVENII )

 

Din datele ce le detinem la ora actuala acvacultura din Moldova este sustinuta de cateva firme , mai mici sau mai mari , care o parte s-au privatizat din fondul de stat , altele sunt firme particulare .

Bazinul hidrografic al rep. Moldova este stabilit intre cele doua rauri mari , PRUT si NISTRU , fiecare granita cu Romania si Ukraina , dar si de afluientii mai mari sau mai mici , care curg permanente sau nu , care sunt in numar de 3.085 .

Din datele ce le avem sunt pescuite mai multe specii de pesti din apele bazinului hidrografic , crap, caras, salau , stiuca, biban , novac , …….., dar cea mai mare cantitate se pescuieste in cele doua rauri principale mentionate .

           

 

 

Cea mai mare parte a populației ocupate este angajată în domeniul serviciilor, circa peste 600 de mii de persoane, sau 47,3% din totalul populației ocupate, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

O pondere semnificativă o deține și populația angajată în domeniul agriculturii. În sectorul agricol este angajată peste 33% din populația ocupată din Moldova. Trebuie menționat faptul că, deși Moldova este o țară agrară, numărul populației ce activează în sectorul agricol este în scădere cu peste 4 mii de persoane, față de perioada similară a anului precedent.-dec.2014

Dar de ce trebuie numai guvernanati sa ia decizii la nivel national ?

Cat de bine sunt ei pregatiti sa faca fata postului de ministru pe care-l ocupa POLITIC ?

Trebuie sa existe asociatii sau societati de informare , ca publicatia dumneavostra , CARE ARE OBLIGATIA MORALA fata de cetatenii tarii , sa invite pe guvernantii resposabili, la prezentarea de solutii REALE IN AGRICULTURA MODERNA , in cadrul unor intalnirii PUBLICE , unde fiecare poate sa participe si sa-si exprime punctul de vedere .

Toate sedintele sau informarile in acest sens se fac de obicei cu , DIRECTORII DIN MINSTERE , CU DIRECTORII DE ASOCIATII STATALE SAU REGIONALE , cu RESPONSABILI DE CALITATE etc…, DAR NU SE FAC informari cu PUBLICUL .

Se intreaba opare cineva , CUM AJUNGE O INFORMATIE DIRECT LA CEL VIZAT ?

Cum se desfasoara ulterior activitatea informatioanla …. informatiile sunt prezentate directorilor , acestia fac o sedinta si le prezinta sefilor de servicii , apoi alte sedinte cu alti sefi sau sefuti si ….. dispare informatia, care ….NU MAI AJUNGE LA BENEFICIARUL DIRECT , se opreste undeva la un anumit palier al societatii .

Dar inainte de toate trebuie sa existe INFORMATIA , asa cum o numesc eu INFORMATIA PRACTICA .

Toate datele teoretice , analizele seci ale finantistilor si ale economistilor , la niveluri globale guvernamentale , regionale , etc.. nu aduc NIMIC NOU , este necesara schimbarea opiniilor si modalitatilor de lucru cu masele , mai simplu spus , INFORMATIILE TEHNOLOGIILOR NOI din orice domeniu TREBUIE SA AJUNGA LA BENEFICIARII DIRECTI , ei sunt cei care au anevoie de acste tehnologii si de modas;litatile de implementare in ssitemul sgricol sau tehnologic din zona geografica unde se vor desfasura activitatile .

Acvacultura moderna este sustinuta de tehnologii noi dar si de animale acvatice , care au crescut numai in libertate , dar care au o importanta valoare economica . Dintre aceste animale , RACUL , se situeaza pe primul loc in preferintele consumatoriolor de “ fructe de mare “ , pentru ca este deosebit si special , a fost trecut la acesta categorie.

Racul creste foarte greu , in zonele din Europa specia ASTACUS – ASTACUS ,denumit si NOBLE ASTACUS si mai repejor in Australia si America , iar de cativa ani se gasesc ferme de raci din acesta ultima categorie si in Japonia si China .

Racul are nevoie de conditii speciale de trai , o apa curata , cu salinitate mica , bogata in minerale , in special Calciu, Potasiu , Fer, temperatura optima , etc.. iar in apa trebuie sa fie dizolvata o cantitate destul de mare de oxigen .

Impreuna cu pestii , racul a devenit o componenta principala in agronomia moderna , in sectorul de acvacultura , unde , ca ex. , UE , finanteaza programe masive , pentru sustinerea si crearea de noi sisteme bio , in care sunt incluse activitatile din acvacultura , cu mentiunea de ameliorare si imbunatatire a conditiilor de mediu de ecosistem ale zonelor respective .

De ce se fac aceste eforturi …., pentru ca prin acvacultura , prin tehnologiile de crestere a animalelor acvatice , fermierul poate si trebuie sa ajute sau sa schimbe daca este cazul, mediul si sistemele eco din zona imediat inconjurataore .

Acvacultura este un segment care desi are o vechime de mii de ani , de cand este cunoscuta , in actuala Europa , de abia de cativa ani s-a pus accentul pe dezvolatrea ei rapida urmarindu-se trei scopuri principale :

1 . Ameliorarea si schimbarea mediului , de crestere a animalelor acvatice , prin tehnologiile bio – in acavacultura ;

2. Influientarea in mod pozitiv a stabilitatii fortei de munca pe zone geografice , reducand in parte migratia ei ;

3. Oferirea unei alte surse de hrana populatiei care sa fie 100% bio , fara nici-o interventie a substantelor chimice in alimente .

 

Totul este frumos si intentiile sunt bune , dar partea economica a cercetat-o cineva ?

Este demonstrat prin analize ale pietei de desfacere a raculuii viu , dar si al carnii de rac congelate , ca cererea este incontinua crestere si ca valorile de achizitii ale racului sunt mari si foarte mari ele avand un sens ascedent in ultimii 7 ani .

Exeplu cel mai elocvent :

In 2012 , cand am finalizat lucrarea “ FERMA DE RACI “ , am avut curiozitatea sa vad care sunt preturile de en-gross la o piata de renume din Europa , “Bursa de peste “ de la Paris .

 

Raci specia Euro/kg

2012 2017

 

pret rac viu ASTACUS ASTACUS 12 25

 

“ “ “ red craw Australian – American 8 10

 

pret rac congelat ASTACUS 8 18

 

“ “ “ RED CRAW 5 8

Aceste diferente de pret , intre ani , ne arata ca piata este foarte mobila in acest sens , si un adevar de necontestat CEREREA ESTE MAI MARE CA OFERTA .

In aceste conditii , folosind aceste date , rezulta ca premizele unei inceperi a afacerii in sistemul acvacultura , in speta cresterea racilor , este o afacere care , facuta cu profesionalism , si ascultand safturile specialistilor , poate sa fie o nisa majora in afacerile regionale si statale .

Folosind aceste premise este bine daca la niveluri regionale sau guvernamentale se initiaza programe de acvacultura , individuale sau pe colectivitati , de ajutarea cetatenilor care doresc sa inceapa acesta activiate sau doresc sa dezvolte activitatea actuala de cresterea pestilor , prin cresterea racilor .

Pietele de desfacere sunt mari si cum cerearea este mai mare ca oferta , startul intr-o astfel de afacere este garantata .

Trebuie sa retinem ca numai cu tehnologii de crestere a racilor , noi , moderne , unde priveaza sistemele bio ,cei ce vor incepe aceasta afacere , vor avea deschise portile catre subventii sau fonduri la niveluri natioanle sau europene , prin UE.

Ce trebuie sa ne bucure , este ca racul ATACUS – ASTACUS , care predomina zona noastra geografica , are o cota buna de piata si o cerere mare .

Suntem intr-o perioada in care subvenbtiile in acvacultura sunt mari , si tehnologiile de crestere a racului sunt diversificate .

Suntem in posesia unor daruri date de Dumnezeu pe pamant , lacurile , raurile ,etc.. ape dulci , in care putem , fara mari eforturi finaciare , sa incepem acesta activitate .

Va pezint cateva date despre aceasta afacere .

SISTEM CLASIC - EXTENSIV = se por folosii lacuri , canale de irigatii , rauri , iazuri , lacuri artificiale etc.. unde investitiile de incepere a activiatilor de crestere raci incep de la 800 – 1000 euro/ha , si pot ajunge la 50.000 300.000 euro/ha, acolo unde se vrea forme intensive ale tehnologiilor , deci nu clasice ;

Название: Imagini pentru COCINA DE AGUA DULCE - crecimiento intensivo del sistema

 

SISTEM INTENSIV = sunt necesare spatii inchise sau deschise pe anumite perioade de an , cu surse energetice , electriciate ,gaze , … , apoi surse de apa , canalizare , drumuri de acces , sisteme si instalatii de circulare a apei sau de recirculare a ei tip – RAS , etc… unde valorile de investitii incep de la min. 200.000 euro si ajung la peste 2.000.000 euro , pentru productii mari si foarte mari pe ciclu de crestere a racilor .

Hrana racilor este bazata pe proteine animale si vegetale la fel ca la om , deci sunt omnivori .

Название: Imagini pentru COCINA DE AGUA DULCE - crecimiento intensivo del sistema

 

Racul desii traieste in apa , ca si pestele , tehnologia lui de crestere este speciala si diferita iar , de cele mai multe ori , simbioaza peste – rac , nu este benefica afacerilor in acvacutura moderna .

Nu toti din cei ce doresc sa investeasca in acesta afacere sunt pregatiti pentru activitatea de crestere a racilor , unde , datorita ritmului de crestere a racului autohton ASTACUS ASTACUS , care este cel mai cautat rac pe piata , cu pretul de 3 – 3 ½ ori mai mare decat a racului australian sau american , dupa trei – patru ani , profiturile apar intre timp sunt facute investitii , se platesc datoriile la stat , rate la banca , taxe si impozite etc… din capitalul de investitie , creat pentru aceasta afacere .

Asa cum am mentionat cantitatile de hrana sunt mari , proportionale cu cantitatile de raci , astfel daca se calculeaza un consum de pana la 2 % din greutatea corporala a unui rac ,media fiind undeva la 0,1%, acesta avand diferite greutati pe perioada de crestere, media fiind undeva la 25 g , asta inseamna o,25 g hrana / zi / rac .

La o productie de 30 tone / an/ raci ,cantitatea de hrana , relativa , poate fi de

30.000.000 g : 50 g / rac = 600.000 raci

600.000 raci x 0,25 g hrana / zi x 350 zile/an = 52.500.000 g mancare ;

reprezinta 52,5 tone / an .

Pentru o asemenea cantitate sunt necesare spatii de depozitare si mijloace de transport si manipulare in interiorul halelor , dozatoare etc..

O mare atentie trebuie acordata dimensiunilor peletelui de hrana .

Racul are o gura mica , deschiderea ampla , este de max 2 – 3 mm , in aceste conditii , racul nu poate cupinde cu gura o hrana uscata mai mare dacat orificiul ei , astfel , daca peltii au dimensiuni mari , peste dimensiunile mentionate , in sistem intensiv , racii nu asimileaza toata hrana introdusa in bazine – recipienti , si ea cu timpul , fiind la fundul bazinului se descompune si poate sa influienteze negativ calitatea apei si a cantitatii de oxigen dizolvat .

Retete de hrana pentru aceste sisteme sunt diferite si sunt in functie de specia de rac care se creste .

Pentru racul autohton ASTACUS ASTACUS , peletii trebuie sa cuprinda in compozitia lor :

- proteina animala ;

- protina vegetala ;

- antibioatice si medicamante de sustinere a sanatatii ;

- adaosuri de minerale sau substante necesare racului in diferite faze de crestere , deoarece in bazin racul foloseste doar ceea ce noi ii dam , atat pentru hrana cat si pentru celelalte nevoi ale cresterii sale .

Ca proportii se poate mentiona ;

- proteinle animale - pot fi de la 21 – 52 % din totalul hranei , in functie de varsta si greutatea racului ;

- proteinele vegetale pot fi de la 40 – 79 % din totalul hranei ;

- diferenta pana la 100% este reprezentata de antibiotice , substante – minerale, vitamine , etc…

Va recomand sa luati legatura cu un specialist care sa va acorde consultanta in prima faza , daca sunteti la inceput , apoi , sa va intocmeasca un Studiu de Fezabilitate , Plan de Afaceri , Plan de Buget , Program de fabricatie , Proiect de executie pentru dotarile si amplasamentul tehnologic , etc...

Ar fi foarte bine daca ati urma acesti pasi , ei va vor ajuta sa intelegeti afacerea , ex. : in Planul de Afaceri gasiti cum trebuie facuta investitia , cum se lucreaza , care sunt valorile ce trebuiesc folosite pe parcursul afacerii , ce planuri de dezvoltare aveti , perioade ,. ani , in care va puteti marii afacerea , ce modificari economice sau legislative va pot influienta afacerea pe viitor , ce trebuie sa faceti in acel context , etc……. ca in final sa aveti activitatea fara opriri si ocolisuri .

Dar acest Plan de Afaceri trebuie intocmit NUMAI in corelatie si dupa TEHNOLOGIA ce se foloseste pentru acel tip de ferma .Este exclus sa se folosesca numai date economice – contabilitate , care nu urmaresc tehnologiile, aceste valori din partea Finanaciara a Planului nu vor fi reale .

 

AUTOR ,

TUDOR CORNELIU

TECHNICAL CONSULTANT: AQUAPONICS ,

AQUACULTURE AND BIO SYSTEMS REGENERATION

PHONE : + 380931-54-48-49

E-MAIL : Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

WEB :www.raki-tudor.com

Задать вопрос / PUNE O INTREBARE
1000 максимум символов